Mit jelent a demoscene?

Mit jelent a demó?

A demó egy számítógépes program, ami látványos képi és zenei bemutatót játszik le. A demó hasonlít egy videokliphez, de a látványt nem kamerával veszik fel, hanem egyedi számítógépes program rajzolja ki. A demó leginkább a videoklipekhez vagy a számítógépes animációs rövidfilmekhez hasonlítható.

Mit jelent a demoscene?

A demoscene (ejtsd: demószín) a demókészítők alkotóközössége. A demoscene a 80-as években alakult ki Nyugat-Európában és hamarosan világszerte elterjedt. A demoscene-nek sok magyar tagja is van. Az alkotók leggyakrabban diákok és fiatal felnőttek, de az utóbbi időben sok „veterán” fedezi fel magának ismét a demoscene-t. A demókészítés csapatmunka, a demók elkészítéséhez általában programozó, grafikus és zenész munkája szükséges.

Mit jelent a demóparti?

A demókat több napos rendezvényeken mutatják be, az ilyen rendezvény a demóparti (demo party). A parti szervezői több kategóriában hirdetnek versenyt a demók között, és a bemutatott demókat közönségszavazás rangsorolja. A győztesek – sportversenyhez hasonlóan – serleget, díjat kapnak.

Miért jó a demoscene?

A demópartik lehetőséget adnak a készítőnek, hogy összemérjék tudásukat a szakterületük legjobbjaival. A készítő egy demóban megmutathatja, hogy mi a „legmenőbb” dolog, amit a számítógépből ki lehet hozni. Minden alkotó célja, hogy a demoscene körökben kialakult „etalont” túllépje valami újjal, jobbal.

Bővebben a demoscene-ről

A demoscene egy nemzetközi, underground számítástechnikai szubkultúra, melynek tagjai különböző számítógépes digitális művészeti alkotásokat hoznak létre, legyen az zene, grafika, animáció vagy programozás, kizárólag az alkotás öröme miatt. A résztvevők többnyire néhány fős, olykor nemzetközi csapatokba tömörülve hozzák létre a közös műveiket. A csapatok legfontosabb tagjai a programozó (coder), a grafikus (illetve a 3D modeller) és a zenész. Hasonlóan más modern szubkultúrákhoz a demoscene nem hivatalos nyelve is az angol, természetesen kiegészülve sajátos kifejezésekkel, szavakkal.

Az alkotások

A demoscene-ben mindenféle alkotói önmegvalósítás (grafika, zene, programozás, animáció) jól megfér egymás mellett, de mégis a műfaj csúcsát egy demo elkészítése jelenti, mivel itt a legteljesebb a csapatmunka. A demo (a demonstráció (bemutató) szóból eredeztetve), szakszóhasználattal élve, egy audiovizuális, non-interaktív, valós idejű prezentáció, ami egy telepítés nélkül futtatható szoftver formájában készül el. Ez szemléletesen azt jelenti, hogy egy demo megtekintésekor olyan animációt láthatunk, ami a filmekkel ellentétben nem előre felvett jelenetekből áll össze, hanem inkább egy színházi előadáshoz hasonlóan csak a jelenetek váza, a demo forgatókönyve (a programkód) előre megírott, maga a látvány ott alakul ki az adott pillanatban az adott számítógépen, azaz valós időben. Hasonlóan a játékprogramokhoz. Azonban amíg a játékoknál a látványt a játékos irányítja azzal, hogy játszik, itt a demo készítőinek forgatókönyve valósul meg hasonló és gyakran sokkal kifinomultabb technikákkal, mint a játékprogramokban. Ebből következik, hogy nem mindegy, hogy az ember milyen gépen nézi a demot, hiszen az adott konfigurációtól is függeni fog a demo látványvilága, és az is lehet, hogy a demo készítői írták meg úgy a programjukat, hogy az kétszer ugyanúgy ne fusson le. (A fentiek után egyébként nem is meglepő, hogy számos játékfejlesztő a demoscene-ben kezdte a pályafutását.) A demok többségét leginkább egy nagyon látványos, zenére időzített, néhány perces futurisztikus klipként kell elképzelni.

A demók lehetnek méretkorlátozottak is, ezeket hívja a zsargon intronak (az introdukció (bevezetés) szóból). Manapság a legnépszerűbb intro kategória a 64 kilobyte-os és a 4 kilobyte-os intro, de kedvelt kategória még pl. a 256 byte-os intro is. Az intro leginkább a coderek műfaja, itt mutathatják meg, hogy ilyen kis méretű programokkal mennyire meglepően, időnként pedig megdöbbentően nagyszerű látványvilágot lehet produkálni. Manapság a profibb csapatok esetében pusztán a látvány alapján már nem mindig lehet eldönteni, hogy introt vagy demot látunk-e.

Egy demoscene party

Vagy rövidebben scene party. Ez az az esemény, ahol a csapatok tagjai találkoznak és bemutatják egymásnak és a közönségnek a produkciójukat. Egy party többnyire többnapos rendezvény, baráti találkozó, lényegében egy bulival kevert kötetlen konferencia, csak ingyen kaja nélkül. Lehet egészen kicsi is, és lehet nemzetközi léptékű, ezres nagyságrendű résztvevővel. A party-kon mindenféle egyéb program mellett a fő esemény a verseny azaz a compo (ejtsd: kompó, a competition szóból). Itt levetítik, lejátsszák kategóriánként a nevezett alkotásokat (demo, intro, önálló grafika, önálló zene stb.), és a jelenlévők megszavazhatják, hogy mi az, ami nekik a legjobban tetszett. A demoscene ebből a szempontból a versengésről is szól, hiszen egy nívós nemzetközi party-t megnyerni bármilyen kategóriában nagy elismerés (ez a díjazástól függően olykor anyagi értelemben is igaz), tehát a különböző csapatok igyekeznek egymásra licitálni a produkcióikkal. Ez az alapja a demoscene máig tartó fejlődésének.

 

Vakondok 2 – Demoscene

Demoscene-ről szóló dokumentumfilm.

További információkat és számtalan produkciót találhat az egyesületünk által működtetett Magyar Demoscene Portálon: http://www.scene.hu